DAVID BOWIE is

Door Bert Boermans

David Bowie is een fenomeen! Een alleskunner! Niet alleen muzikaal, maar in alle disciplines die met zijn shows te maken hebben: mode, design en hedendaagse kunst. Die indruk krijg je als je de tentoonstelling DAVID BOWIE is bezoekt.

B8 David Bowie is -poster

Aankondiging van de expositie DAVID BOWIE is in het Groninger Museum.

Vijf sterren voor de tentoonstelling David Bowie is
Die tentoonstelling is zonder meer knap gemaakt. Hij dompelt je onder in de wereld en werkwijze van Bowie. Je komt binnen via een donkere, bijna zwarte ingang en zodoende los van het ‘gewone’ museum. Bij de zwarte entree krijg je een simpele koptelefoon met geweldig geluid.

Met die koptelefoon stap je de wereld van Bowie binnen. Je ziet fragmenten van zijn shows. ‘Optredens’ is een te beperkte omschrijving: met zijn optreden is hij het middelpunt van shows met muziek, licht en design, die hij zelf bedenkt. Steeds staat hij aan het begin van alles wat je hoort en ziet. Hij bedenkt elk concept, waarbij hij zich laat beïnvloeden door zaken die op dat moment actueel zijn. Dat doet hij natuurlijk niet alleen. Hij weet zijn medewerkers te stimuleren zonder dat er een vaststaand beeld is van het eindproduct. Maar aan het einde van een werkdag staat er iets waar alle medewerkers trots op zijn en dat ingepast wordt in de show. Telkens als hij aan een nieuw project begint houdt hij zelf de regie. Daarbij speelt zowel de actualiteit een rol, als het toeval. Hij bedenkt het concept van een show, ontwerpt de kleding, schrijft songteksten en muziek, bedenkt het art work van zijn lp’s en schetst de compositie voor de hoes. Is het concept eenmaal gerealiseerd, dan gaat hij op zoek naar iets nieuws, waarbij hij ook zijn identiteit opnieuw uitvindt. Op die manier zijn niet alleen zijn shows vernieuwend, maar wordt hij, zoals hij zelf al zei, een “ontdekkingsreiziger van de geest en een astronaut van zijn innerlijke ruimte”.

B8 David Bowie is -kostuum

Outfit van David Bowie, te zien op de expositie DAVID BOWIE is.

De tentoonstelling voert je van zaal naar zaal door het leven en het werk van Bowie vanaf de beginjaren. Op grote borden staat globale informatie die hoort bij het begin van elke nieuwe episode. Kleine, maar goed leesbare bordjes geven specifiekere info. Zo lees je je door zijn leven. Je ziet de ontwerpen uit zijn beginjaren als jonge popmuzikant. Ze onthullen de veelzijdigheid van zijn talent. Achteraf kun je concluderen dat daar al de kiem te zien is van de richtingen die Bowie op zal gaan.

Door het gebruik van moderne media hebben de makers een nieuwe invulling gegeven aan het oude concept van de diorama’s. Nu zie je bijvoorbeeld in een metershoge vitrine een reeks spiegelende beeldschermen met beelden van zijn optreden. Levensgrote paspoppen met kleding die Bowie bij zijn optredens droeg staan midden in die vitrine. Via je koptelefoon hoor je de muziek. Enkele zalen verder lees je hoe hij in Berlijn is afgekomen van zijn drugsverslaving waar hij in Los Angeles mee begon. Daar leefde hij als The Thin White Duke op melk en cocaïne.

In de laatste zaal zijn drie wanden bekleed met beeldschermen waarin ook paspoppen met zijn kledingontwerpen zijn opgenomen. Hier komt de muziek niet meer uit je koptelefoon, maar door luidsprekers in de zaal. Als die ruimte goed gevuld is met publiek waan je je bijna bij een popconcert. Zo wordt de tentoonstelling bijna een ‘live experience’.

B8 David Bowie is -detail

Een zaal uit de expositie DAVID BOWIE is.

Het museum met zijn onoverzichtelijke gangen, schuine wanden en onduidelijke ruimtes leent zich uitstekend voor een tentoonstelling als deze. Hij was eerder te zien in Londen, Parijs, Toronto, Sao Paolo, Chicago en Berlijn. Met DAVID BOWIE is heeft Groningen zich in dit rijtje gevoegd. Komt dat zien en beleven, zeker als je CKV of KuA doet. Het kan nog tot 13 maart 2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s