Een nieuwe ckv-methode vol interdisciplinaire kunst

Door Lieke Hammink

Omdat er vanaf het schooljaar 2017-2018 nieuwe eisen gelden voor het vak ckv, zal Uitgeverij LAMBO begin 2017 een nieuwe ckv-methode publiceren. In die uitgave staat de belevingswereld van de leerling centraal, een leert hij of zij kunst van verschillende kanten en invalshoeken kennen door middel van interdisciplinariteit. Auteur Lieke Hammink blogt over het oude en nieuwe ckv en onze nieuwe methode.

Naast dat ik deze zomer heerlijk van mijn vakantie aan het genieten ben is er toch iets dat mij met werk bezighoudt, namelijk het schrijven van een nieuwe methode voor het vak ckv. Na vele vage berichten vanuit het kabinet is er uiteindelijk voor gekozen het vak te behouden, maar om het in een nieuw jasje te steken. Het is meer dan in een nieuw jasje geworden. De kerndoelen zijn vernieuwd en daar werd ik als actief ckv-docente heel blij van.

Het vak ckv had een beetje een slonzig karakter. Er is ooit een hoop tijd en geld geïnvesteerd om het vak goede plek te geven in het onderwijs, maar op lang niet alle scholen krijgt het de invulling die het verdient. Op dit moment ligt de nadruk op het afvinken van culturele activiteiten. De leerling moet zo veel mogelijk zien en bekijken, zonder dat er al te veel eisen worden gesteld aan het niveau van de culturele activiteiten; een bezoek aan het tegeltjesmuseum of de groep 8-voorstelling van het zusje worden vrolijk afgetekend. Is dit echt de manier om jongeren te interesseren voor kunst?

Het vak ckv biedt een docent talloze mogelijkheden om jongeren wel enthousiast te maken voor kunst en cultuur. In de nieuwe kerndoelen staat er terecht ‘Kunst’ met een hoofdletter ‘K’. Aan ons docenten de schone taak om met leerlingen in gesprek te gaan over kunst en ze te zich te verwonderen over kunst.

Hoe leerlingen het vak ckv ervaren, valt of staat uiteraard bij een betrokken en enthousiaste docent. Maar zelfs een uitstekende docent kan soms wat hulp gebruiken. Dat ik via het schrijven van deze methode meehelp om het vak naar een hoger niveau te tillen vind ik een enorm voorrecht. Samen met een team auteurs die allen het vak een warm hart toedragen, zijn we aan de slag gegaan. Maar waar te beginnen?!

Hoe kan een lesmethode de docent uitdagen om vol energie en enthousiasme met het vak aan de slag te gaan? Als ckv-docente vind ik het vooral belangrijk dat een methode flexibel is. Vrij in te zetten alsof je zelf de ingrediënten voor een gerecht uitkiest; met een beetje van jezelf en een beetje van Maggi. Wat daarnaast voor mij een van de grote voorwaarden is, is dat het mij prikkelt en mij enthousiast maakt. Het liefst staat het vol kunstenaars die ik nog niet kende, of nog niet op de manier zoals de methode laat zien. Bied daarbij een nieuwe invalshoek met een opdracht waar ik zelf nooit spontaan op was gekomen et voilà: mijn artistieke hart gaat weer sneller kloppen. Als de methode de docent ‘aanstaat’ gaan de leerlingen daar makkelijk in mee.

Onze nieuwe ckv-methode begint inmiddels steeds meer vorm te krijgen, en ik kan je vast meegeven dat het een vernieuwende uitgave wordt die er zeker voor zorgt dat het vak een nieuwe impuls krijgt. De methode zit vol multi- en interdisciplinaire kunst die aansluit bij de belevingswereld van jongeren, waardoor ze zich gemakkelijker open kunnen stellen voor de wereld van de kunsten en zodoende kunst leren te waarderen.

B38 Beyoncé.png

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s