Dromen over een paleis

Door Bert Boermans

Hoe zou het zijn als je schathemeltje rijk was? Zo rijk dat je niet weet wat je met je geld moet doen? Een heerlijk idee om over weg te dromen. Dat kan in 2017 op het examen kunst beeldend voor vmbo-GT. Ter voorbereiding dit blog Dromen over een paleis. In onze uitgave Kunst-Actief 3 GT vind je eveneens een hoofdstuk over dromen: een goede, praktische en theoretische voorbereiding op je examen.

Versailles 2.0
Als je onwaarschijnlijk rijk bent, laat je je rondrijden in een super-de-luxe auto – en woon je natuurlijk in een droompaleis. Dat is ook de droom van David en Jackie Siegel in de Verenigde Staten. Ze waren erg onder de indruk van het Paleis van Versailles van de zonnekoning, Lodewijk XIV van Frankrijk, en besloten hun eigen Versailles te bouwen in Orlando. Amerika is tenslotte het land van de ongekende mogelijkheden.

OB-IZ267_orland_H_20100622150920.jpg

Versailles, het droomhuis van David en Jackie Siegel in Orlando (VS).


Dromerige architectuur in Disneyland
Iets groter dan het project van David en Jackie Siegel zijn de projecten van Walt Disney, een andere Amerikaan. Zijn ideeën gingen verder dan het bouwen van een paleis; hij droomde van een onbekommerde samenleving in een vervolmaakte omgeving, met altijd vrolijke muziek en straten die schoongeveegd worden door altijd vriendelijke mensen. Alle negatieve elementen zijn weg gefilterd.

ojbuilddream1.jpg

Omslag Building a Dream, door Beth Dunlop.

Het eerste Disneyland werd in 1955 geopend in Los Angeles. Daarna volgden er meer. Disneyland Parijs draait in 2017 vijfentwintig jaar, en dat wordt natuurlijk extra feestelijk gevierd. De parken zijn het luilekkerland geworden dat Walt Disney voor ogen had. Je komt ogen te kort. De architecten die voor Disney werkten konden ook eindelijk hun dromen verwezenlijken, want de vormgeving van hotels moest aansluiten bij de droomwereld die in de parken werd gerealiseerd. Ze lieten het strakke functionalisme van het modernisme van direct na de oorlog los en kozen voor gebouwen met kenmerken uit vervlogen jaren, zoals het Paleis van Versailles of Paleis Soestdijk. Hun postmodernistische gebouwen kregen versieringen die verwijzen naar de attracties in het park. Die keuze was succesvol; ook nieuwe gebouwen hebben tegenwoordig weer kenmerken van oude bouwstijlen.

Paleis Soestdijk
Een paleis dat al een tijdje leegstaat is Paleis Soestdijk van de vroegere koningin Juliana, de oma van Willem-Alexander. De Rijksgebouwendienst zit al een tijd met het gebouw in haar maag: er moet een nieuwe bestemming voor worden gevonden.

paleis-soestdijk.jpg

Luchtfoto van Paleis Soestdijk. Ontworpen door Marits en Pieter Post in de 17e eeuw; de uitbreiding met zijvleugels is van latere datum.

De Rijksoverheid heeft nu een prijsvraag uitgeschreven. Het probleem van de Rijksgebouwendienst is een uitdaging voor creatieve en zakelijke ondernemers: een kans om een droom uit te laten komen. Bij de beoordeling van de plannen wordt gelet op duurzaamheid en moet het paleis voor iedereen toegankelijk worden. Binnen is de boel hopeloos verouderd. Toiletten en keukens zijn niet meer van deze tijd.

Inmiddels is er een aantal ideeën ingediend en zijn vier concepten goedgekeurd. Welk concept gaat winnen is op dit moment nog niet bekend. De vier indieners krijgen elk 100.000 euro om het komend half jaar hun ideeën uit te werken tot een zakelijk rendabel en uitvoerbaar plan. Afhankelijk van de uitwerking kunnen de initiatiefnemers daarna een bod doen op het paleis en het landgoed.

Verder lezen
– http://www.allesoverdromen.nl/
– https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2015/12/21/paleis-soestdijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s