Kunst om te beleven

Door Laila van Heinigen

Als auteur voor stArt, de nieuwe ckv-methode van Uitgeverij LAMBO, ben ik druk bezig hoofdstukken te schrijven over beeldende kunst. Het is ontzettend leuk om je te verdiepen in diverse kunstenaars, om zodoende te zien welke het beste aansluiten bij de belevingswereld van de leerling. Qua werk, maar ook qua boodschap. Kunst is namelijk het perfecte middel om je mening mee te uiten. Ik heb in mijn hoofdstukken dan ook meerdere kunstenaars gekozen die zo’n specifieke boodschap uitdragen. Ai Weiwei bijvoorbeeld, de Chinese kunstenaar, of Banksy, die street art maakt.

B49 Dreams-Cancelled-by-Banksy.jpg

Banksy, Follow Your Dreams – Cancelled (2010).

Bij het verdiepen in een kunstenaar en in diens werk is het voor mij belangrijk (indien mogelijk) het werk in levenden lijve te ervaren. Het kunstwerk dat ik gekozen heb voor het hoofdstuk over Ai Weiwei is Sunflower Seeds, dat in 2010 en 2011 geëxposeerd werd in de Turbine Hall van het Tate Modern Museum in Londen. Het is nu niet meer te zien dus, en ik heb het toen ter tijd helaas ook niet kunnen zien. Maar nu ik laatst een weekendje in Londen was en uiteraard het Tate Modern aandeed, kon ik wél de Turbine Hall bekijken. De enorme ruimte zelf is al ontzettend indrukwekkend. Ik kon me dan ook een heel goede voorstelling maken van hoe het kunstwerk van Ai Weiwei eruitgezien moet hebben, met al die zonnebloempitjes op de grond die de immense hal van het Tate Modern vullen. Of hoe het geklonken moet hebben als je bezoeker binnenloopt, en wat voor inpakt het werk achterlaat. Je kunt dus wel stellen dat dit bezoek aan de expositieruimte me het kunstwerk beter heeft leren begrijpen.

Ik ben dan ook echt van mening dat je kunst beter gaat begrijpen als je het zelf ziet, meemaakt, beleeft. Kunst moet je ervaren. Daarom vind ik het vak ckv ook zo belangrijk, waarbij de leerling in aanraking komt met allerlei vormen van kunst. Natuurlijk vooral met kunst die aansluit bij de belevingswereld van deze leerling – maar als vertrekpunt, om hem of haar te stimuleren daarna verder zelf op onderzoek uit te gaan en te kijken wat andere disciplines, werelddelen, tijden te bieden hebben; en wat hij of zij zelf te bieden heeft. Dat is wat we bij stArt hoog in het vaandel hebben staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s