Op de valreep: 260 jaar Mozart

Door Ali Kahawati & Rosanne Boermans

Iedereen viert kerst op zijn of haar eigen manier. Velen versieren een kerstboom, anderen bereiden lekkere diners, en de meesten zoeken het gezelschap van vrienden en familie op. Wat de donkere maand december zeker ook typeert is muziek. Van Mariah Carey’s All I Want For Christmas tot Herman van Veens kerst-cd; overal klinken vrolijke kerstdeuntjes. Zo ook in het Concertgebouw in Amsterdam, waar je van Bachs Weihnachtsoratorium kunt genieten, of van de alom gewaardeerde muzikale pareltjes van Mozart. Op de valreep van 2016 staan we nog even stil bij die laatste, een van de grootste musici die we kennen. In 1756, dus deze week nog precies 260 jaar geleden, werd het wonderkind Mozart geboren.

B50 Mozart.jpg

Wolfgang Amadeus Mozart was een componist, pianist, violist en dirigent. Hij werd op 27 januari 1756 geboren in de stad Salzburg in Oostenrijk als zevende en jongste kind van Leopold Mozart en Anna Maria. Zijn vader was ook musicus. Misschien heeft dat Mozart junior wel geïnspireerd om hetzelfde pad te bewandelen.

Dat Mozart een uitermate goed gevoel voor muziek had werd al op jonge leeftijd duidelijk. Toen vader zijn ook muzikaal zeer getalenteerde dochter Maria Anna (het enige kind naast Mozart dat de volwassen leeftijd bereikte) muziekles begon te geven, merkte hij dat Mozart junior het ook leuk vond. Daarom bedacht hij een manier om het leuker en makkelijker voor zijn jonge zoon te maken om muziek te leren: hij maakte er een spelletje van. En dat werkte inderdaad behoorlijk goed: al op 6-jarige leeftijd trad Mozart samen met zijn zus op in grote Europese steden, zoals Wenen, Parijs en ook Den Haag. Toen hij 7 was, dirigeerde hij voor het eerst een concert! Later stopten deze gezinstournees, omdat vader Mozart meende dat het niet gepast was voor een vrouw om een muzikale carrière te hebben. Mozart en Anna Maria bleven altijd een goede band houden, en hij schreef onder andere Divertimento KV251 voor haar.

Mozart heeft ongeveer 700 muziekstukken geschreven gedurende zijn korte leven, waaronder 21 stukken voor toneel en opera, meer dan 50 symfonieën, 25 pianoconcerten, 12 vioolconcerten, 27 concert-aria’s, 19 pianosonates, 26 strijkkwartetten, 15 missen, kerkmuziek en nog veel meer. Elk muziekstuk schreef Mozart over een verhaal of een bepaalde gebeurtenis. Toen de vriend van Mozart Siegmund Haffner bijvoorbeeld in de adelstand werd verheven, componeerde Mozart de Haffner Symfonie in D-groot.

Hoewel Mozart zo getalenteerd was, had hij geen goed of makkelijk leven. Aan het einde van zijn leven ging hij gebukt onder een depressie als gevolg van een extreme werkdruk; hij diende het ene muziekstuk na het andere af te leveren in opdracht van koningen en graven. Zijn echte doodsoorzaak is tot op heden niet bekend, maar het was vermoedelijk een bacteriële infectie. Hij stierf op 5 december 1791 op 35-jarige leeftijd. De begrafenis was erg bescheiden; er waren vijf mensen bij aanwezig.

Eine kleine Nachtmusik en de Turkse Mars (Pianosonate No. 11) zijn nog altijd bekende muziekstukken die de meesten van ons ogenblikkelijk herkennen als het werk van Mozart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s