TEDed: ook voor de kunstliefhebber

Als docent in de kunstvakken, kunstliefhebber of museumfanaat zul je het vast wel eens hebben meegemaakt: je publiek is om onbegrijpelijke redenen maar half zo enthousiast als jij. En dat terwijl kunst zo waanzinnig interessant en belangrijk is! TEDed, een educatief initiatief van het welbekende TED, maakt dat in minder dan 5 minuten duidelijk met prikkelende animatielessen. Op deze site staan bijna 1500 fimpjes over zeer uiteenlopende onderwerpen; van (on)gezond voedsel tot het heelal, en van technologie tot… kunst.

Nog niet alle animaties zijn beschikbaar met Nederlandse ondertiteling, maar de volgende selectie die LAMBO heeft gemaakt in ieder geval wel. Dus mocht je binnenkort weer een kunstcriticaster tegenkomen: met een van deze filmpjes breng je hem of haar zo op andere gedachten! 

Het nut van kunst in onze hedendaagse maatschappij
Wat heb je nou eigenlijk aan kunst? Wat leert een mens van het kijken naar een schilderij? Dit filmpje gaat over hoe kunst kijken je brein kan helpen bij het maken van een analyse. Vooral mensen die in de zorg of bij de politie werken kunnen daar veel aan hebben.

Van Gogh en wiskunde
Kunst is niet alleen maar mooi om naar te kijken: achter sommige kunstwerken zitten zelfs wetenschappelijke formules verborgen. Zo blijkt dat Vincent van Gogh tijdens zijn manische periodes de wiskundige formule van turbulentie zeer nabij was… Een genie op meerdere niveaus dus.

Da Vinci en wiskunde
Van Gogh was niet de enige en zeker niet de eerste kunstenaar die wiskunde in zijn kunst toepaste: de welbekende renaissancebolleboos Leonardo da Vinci kon er ook wat van.

Een waar pareltje in de kunst
Wat zorgt er nou voor dat je je ogen niet af kunt houden van Vermeers Meisje met de parel – behalve dan het lieve gezicht van het meisje? Met deze animatie kom je achter Vermeers geheim.

Wanneer is iets kunst?
In dit filmpje krijg je een antwoord op de aloude vraag over wanneer iets design of kunst is, en wanneer iets een gewoon gebruiksvoorwerp of kitsch is. Tegelijkertijd is het een mooi geschiedenislesje van kunst door de eeuwen heen.


Meer TEDed-links over kunst? Zie: http://ed.ted.com/lessons?category=visual-arts&sort=video-views. Veel animaties zijn beschikbaar met Nederlandse ondertiteling, en degene die dat niet zijn, hebben wel vaak een automatische vertaling naar Nederlandse ondertitels vanuit het Engels.

Een gedachte over “TEDed: ook voor de kunstliefhebber

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s