Wereldoriëntatie door beeldende vorming op de basisschool

Door Anke Seuren 

Na een prachtige les over de Egyptenaren stond het vak beeldende vorming op het programma voor groep 7. “Vandaag gaan wij bomen schilderen”, vertelde de juf. Het was tenslotte herfst, het thema bomen sloot daar mooi op aan. Dit zette mij aan het denken; wat was het eigenlijk een lastige taak een goed onderwerp te vinden voor de lessen beeldende vorming. Waar sluit je op aan? Welk thema kies je? Wij waren bezig met de Egyptenaren, was het niet veel logischer om daarop door te gaan?

Mijn naam is Anke Seuren en ik zit in het vierde jaar van de pabo in Nijmegen. Voorafgaande aan mijn praktijkonderzoek ben ik in gesprek gegaan met de directrice van mijn stageschool. “Kunnen wij de lessen beeldende vorming niet koppelen aan de wereldoriëntatie?” was haar vraag. Dat moest toch mogelijk zijn zonder dat dit heel veel werk en extra tijd van de leerkrachten zou vragen. Maar hoe?

Mijn onderzoeksbegeleider kwam met de gouden tip: de methode Tijdsbeeld van Wieneke Reith. Reith heeft een methode ontworpen voor de bovenbouw van de basisschool, waarin kant en klare lessen beeldende vorming te vinden zijn die aansluiten op de wereldoriëntatie. Zodra ik de methode zag was ik gelijk verkocht; dit zou de oplossing zijn. Met behulp van de leskaarten, de techniekkaarten en de voorbeeldkaarten was het voor iedere leerkracht mogelijk zijn of haar lessen af te stemmen op wat er in de wereldoriëntatie geleerd wordt. Hier hoeft een leerkracht niet speciaal voor te zijn gespecialiseerd in beeldende vorming. Ik besloot de methode uit te proberen in groep 8. Het thema dat op dat moment op het programma stond was wereldoorlogen. Naast de lessen geschiedenis heb ik twee lessen uit de methode Tijdsbeeld gekozen. Een les over Pablo Picasso en een les over Gerrit Rietveld, twee kunstenaars die hebben geleefd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Voorafgaand heb ik een vragenlijst afgenomen met betrekking tot de ‘normale’ lessen beeldende vorming. Ik heb de leerlingen gevraagd wat ze van de onderwerpen vonden en of ze zich betrokken voelden bij de lessen. Na de lessen met gebruik van de methode Tijdsbeeld heb ik de leerlingen deze vragenlijst nogmaals laten invullen. Wat bleek, ze beoordeelden de onderwerpen met maar liefst 2,1 punt hoger, en ook de mate van betrokkenheid werd met 1,5 punt hoger beoordeeld! Ik vond het leuk om de enthousiaste reacties van de leerlingen en de groepsleerkracht te zien. Ik zou deze methode dus aan iedere school aanbevelen die haar lessen beeldende vorming graag wil laten aansluiten op dat wat in de wereldoriëntatie wordt geleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s