Beter een goede buur…

Door Suzanne Nijenhuis

Een vrolijk lachende, kalende man die met een peuk op zijn lip de nieuwe schommel achter ons huis, die we met de hele buurt gebouwd hadden, voor het eerst uitprobeerde. Zo staat hij op de enige foto die ik nog van hem heb, en zo herinner ik mij mijn buurman Berend. Hij was mijn held, met zijn goocheltrucjes en grapjes en vrije geest. En door hem ontwikkelde ik mijn passie voor kunst.

b76-hendriks-schommel1.jpg

Berend Hendriks, geboren op 19 juli 1918 te Apeldoorn, was een beeldend kunstenaar en monumentaal vormgever die gedurende zijn leven onder andere gewerkt heeft als kunstschilder, monumentaal kunstenaar, omgevingskunstenaar, beeldhouwer, glazenier en keramist. 

Hoewel zijn naam doorgaans bij de meeste mensen geen belletje doet rinkelen, is zijn werk op veel locaties te aanschouwen. Voor kerken maakte hij glas-in-lood- en glas-in-betonwerken, voor de Vrije Universiteit te Amsterdam ontwierp hij een glasmozaïek, in Den Haag het terrein rond het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn schilderijen – die gekenmerkt worden door geometrische vormen – zijn te vinden in diverse openbare ruimtes in Amersfoort, Hengelo, Gouda en Arnhem, waaronder het Rijnstate Ziekenhuis.

Van 1965 tot 1983 was Hendriks docent aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Samen met Peter Struijcken staat hij bekend als grondlegger van de opleiding Architectonische Vormgeving/Monumentaal, beter bekend als de ‘Arnhemse School’.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een indrukwekkende lijst met prestaties, maar voor mij was hij gewoon buurman Berend. Als klein meisje keek ik verwonderd toe hoe hij met prachtige kleuren en vormen de meest gecompliceerde kunstwerken neerzette. Nadat ik op een dag al mijn jeugdige moed verzameld had, besloot ik, terwijl mijn ouders en ik bij hem op bezoek waren, bij hem op schoot te kruipen en hem een belangrijke vraag te stellen.

“Buurman Berend, wilt u ook een schilderij voor mij maken?”

Met een lach op zijn gezicht gaf hij me een aai over mijn bol en antwoordde hij dat hij dat best wilde doen, maar dat zijn schilderijen wel veel geld kostten. “Maar ik heb heel veel spaarcentjes hoor,” was mijn reactie.

Tweeënvijftig en een halve cent vroeg hij voor het schilderij. Vijftig cent voor het schilderij en twee en een halve cent belasting. Mijn vader heeft me geholpen een stuiver doormidden te zagen, zodat we op een stukje karton tien stuivers – en een halve stuiver voor belasting – konden plakken.

b76-hendriks-cheque.jpg

Bijna een jaar later was ik allang vergeten dat ik hem dit verzoek gedaan had. De dag dat hij werd opgehaald met een ambulance zal ik nooit meer vergeten. Hij werd op een brancard de tuin uit gereden, maar voordat hij uit het zicht verdween zei hij tegen de ambulancebroeders: “Stop”. Hij pakte mijn hand en met moeite kwamen de woorden “Het is bijna af” uit zijn mond. Dat was de laatste keer dat ik buurman Berend gezien heb en de laatste woorden die ik hem heb horen zeggen. Zijn vrouw was degene die een aantal maanden later het schilderij – dat een van zijn leerlingen afgemaakt had – aan mij overhandigde.

‘Kleur en beweging’ was de gepaste titel voor het kunstwerk. Zoals ik gevraagd had was het een klein doek met alle kleuren van de regenboog. “Voor Suzanne” had hij achterop geschreven. Het is het laatste werk dat hij gemaakt heeft.

B76 Hendriks expo

Suzanne met ‘Kleur en beweging’ tijdens een expositie van Hendriks’ werk (1998).

Door de jaren heen zijn er meerdere mensen geweest die belachelijk hoge bedragen hebben geboden om het schilderij van me te kopen, maar voor mij was het veel meer waard dan geld – het was een herinnering aan de man die mij geïntroduceerd heeft in de prachtige wereld van kunst.

Inmiddels zijn er alweer 20 jaren verstreken sinds zijn overlijden, maar hij leeft voort in zijn vele mozaïeken, beelden en schilderijen – en in mijn hart. Nog steeds als ik in een creatieve bui besluit om zelf een schilderij te maken, uiteindelijk mijn kwast neerleg en naar naar het eindproduct kijk, denk ik: ‘Buurman Berend zou trots geweest zijn’.

Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.

3 gedachtes over “Beter een goede buur…

 1. Hallo Suzanne,
  Je woorden hebben mij diep geroerd. Berend was mijn ontzettende geliefde schoonvader en zowel Pim als ik denken nog vaak aan hem en missen hem nog steeds. Af en toe googel ik zijn naam nog eens en zo kwam ik ditmaal op jouw tekstje terecht. Wat fijn om te lezen dat hij ook nog door anderen gemist wordt!

  Like

 2. Dag Suzanne,
  Wat een leuke blog. Ik zie hem nu pas, twee jaar te laat! Hilde heeft je gevnden.
  Ik zal je binnenkort een mailtje sturen met nog wat info. OK?

  Groetjes,
  Pim.

  Like

 3. Dag Suzanne,
  Ik ben een Amsterdammer. Mijn vader was dominee. Hij overleed in 1956. De begrafenisdienst was de allereerste dienst in onze Koningskerk. Ik was 9. De glas-in-betonramen daar vonden we vanaf het eerste moment mooi, al moest ik er zelf even aan wennen. Ze gaan over het bijbelboek Openbaringen, over het Laatste Oordeel. De kerk is nu van de Evangelische Broedergemeente.
  Sinds kort weet ik, dat die ramen gemaakt waren door Berend Hendriks, je vroegere buurman.
  Deze maand doe ik voor de vereniging Ons Amsterdam met 15 mensen 4 wandelingen in die wijk, die in de volksmond Jeruzalem heet. Er is daar veel te vertellen. Natuurlijk gaan we de Koningskerk in. Ik zocht wat meer informatie over Berend Hendriks, die een groot kunstenaar was. Toen stuitte ik op je blog. Wat een verrassing! En die foto’s. Ik wil erover vertellen. Trots op je kunstwerk! Dank je wel! Misschien ga ik eens een stukje over hem schrijven op de website Vrienden van Watergraafsmeer! Hij heeft hier nog meer gemaakt.
  Als dat mailtje met meer info gekomen is meer bevat dan ik op internet kan vinden, hoor ik dat graag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s