Wat te zien in 2018

De laatste dagen van 2017 zijn aangebroken; heeft u al grootse plannen en goede voornemens voor het nieuwe jaar gemaakt? Daarbij mag een museumbezoek natuurlijk niet ontbreken! Uitgeverij LAMBO helpt u vast op weg en heeft een aantal grote, bijzondere of interessante tentoonstellingen in 2018 voor u op een rijtje gezet.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Reizende tentoonstellingen

 • Lage Landen, schatten uit het Rijks. Deze reizende tentoonstelling, waarbij veertig topstukken uit het Rijksmuseum Amsterdam worden gecombineerd met werken uit vijf stadsmusea, begint op 27 januari in het Stedelijk Museum Zutphen. T/m 2025 zal hij achtereenvolgens te zien zijn in het Westfries Museum in Hoorn, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen en Museum Gouda.
  27 januari 2018 t/m 2025.
 • Aaltense Musea, Aalten: Waarom schrijf je me niet – Post uit de Vergetelheid 2.0. Deze tentoonstelling is al op tien plekken geweest, en wordt volgend jaar uitgebreid naar een Nederlands-Duitse variant. We lezen verhalen over drie mensen die ten tijde van de Eerste en Tweede Wereldoorlog leefden en liefhadden.
  Bekijk het eerste verhaal online, over de Duitse-joodse Wolfgang Maas die een relatie kreeg met de Nederlandse Thea Windmuller: https://vimeo.com/239813222.
  Van 26 januari t/m 20 mei 2018. Zie voor meer informatie over deze reizende tentoonstelling www.pudv.nl.https://vimeo.com/239813222

Zeventiende & achttiende eeuw

 • Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam: Olieverfschetsen Rubens. Het Boijmans organiseert in samenwerking met het Prado Museum in Madrid een tentoonstelling van Rubens’ schetsen. Deze schetsen zijn allemaal van de hand van de meester zelf (in tegenstelling tot zijn grotere werken, waaraan vaak ook assistenten meeschilderden).
  8 september 2018 t/m 13 januari 2019.
Schetsen Rubens.jpeg

Peter Paul Rubens, Thetis ontvangt van Vulcanus de wapenrusting voor Achilles (ca. 1630). Museum Boijmans van Beuningen.

 • Hendriks, portret

  Wybrand Hendriks, Portret van Jacib Feitama (1726-1797) en zijn echtgenote Elisabeth de Haan (1935-1800) 1790. Mauritshuis Den Haag.

  Rijksmuseum Twente, Enschede: Lief en Leed. Nederlandse familieportretten en hun geheimen. Photoshop is niet alleen iets van tegenwoordig; ook in voorgaande eeuwen werd er regelmatig wat bij- of weggewerkt op portretten. Bijvoorbeeld omdat iemand overleed, maar ook na uit de hand gelopen familieruzies. Zo stond op onderstaand portret nog een andere vrouw (hun dochter?), links naast de echtgenote van de afgebeelde Jacob Feitama…
  8 september 2018 t/m 20 januari 2019.

 • Het Mauritshuis, Den Haag: Jan Steen vertelt. Jan Steen staat natuurlijk bekend om zijn genrestukken, om chaotische ‘huishoudens van Jan Steen’. Maar de kunstenaar had ook een heel andere kant; hij schilderde ook verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en de geschiedenis. Die werken zijn binnenkort in het Mauritshuis te aanschouwen.
  15 februari t/m 13 mei 2018.

Impressionisme

 • Frans Hals Museum, Haarlem: Frans Hals en de Modernen – Hals ontmoet Manet, Singer Sargent en Van Gogh. De eerste tentoonstelling die gewijd is aan hoe Frans Hals impressionisten als Eduard Manet, Max Liebermann en Vincent van Gogh beïnvloedde.
  13 oktober 2018 t/m 10 februari 2019.
 • Gemeentemuseum Den Haag: Max Liebermann. De Duitse kunstenaar Max Liebermann is over het algemeen weinig in Nederland te zien, hoewel hij veel Haagse Schoolkunstenaars kende. In deze expositie vind je zijn werk gecombineerd met schilderijen uit de Haagse School.
  24 maart t/m 24 juni 2018.

  Liebermann_Waisenhaus.jpg

  Max Liebermann, Pauze in het Amsterdamse Weeshuis (1881). Städel Museum, Frankfurt.

 

Modernisme

 • Museum Belvédère, Heerenveen: Giorgio Morandi en Bologna. De Italiaanse schilder Giorgio Morandi had zijn hele leven lang een bijzondere band met zijn geboorteplaats Bologna. In deze tentoonstelling, die tot stand kwam in samenwerking met het Museo Morandi in Bologna, zie je hoe bijvoorbeeld de Bolognese architectuur zijn werk beïnvloedde.
  24 februari t/m 10 juni 2018.
Giorgio Morandi, Nutura morta (1951).jpg

Giorgio Morandi, Natura morta (1951). Museo Morandi, Bologna.

 • Museum Dr8888, Drachten: Beyond Dada en De Stijl Part I. 2017 stond in het teken van het 100-jarig jubileum van De Stijl. In Drachten gaan ze in 2018 nog even verder, want wat gebeurde er met de stroming na de Tweede Wereldoorlog?
  27 januari t/m 8 april 2018. Part II is van 22 juli t/m 30 september 2018.
 • Jan Wiegers, Music Hall.jpg

  Hans Wiegers, Music Hall.

  Groningen Museum: Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928. In 2018 is het honderd haar geleden dat Kunstkring De Ploeg werd opgericht. Werken van Ploegleden Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink worden tegenover die van tijdgenoten als Jozef Israëls, H.W. Mesdag en Otto Eerelman gezet.
  26 mei t/m 4 november 2018.

 

Hedendaags

 • De Kunsthal Rotterdam, Hyperrealisme: sculptuur. 35 hyperrealistische beeldhouwwerken van de afgelopen vijftig jaar zijn tijdens deze expositie te zien in de Kunsthal. Centraal staan menselijke replica’s, waarbij de kunstenaars met name veel tijd hebben besteed aan het zo realistisch mogelijk namaken van huid, haar en ogen.
  10 maart t/m 1 juli 2018.
Tony Matelli, Josh (2010).jpg

Tony MatelliJosh (2010). Eigen collectie kunstenaar.

 

 • Museum de Pont, Tilburg: Rineke Dijkstra. Overzichtstentoonstelling. Met haar serie Strandportretten brak Rineke Dijkstra (1959) wereldwijd door als kunstfotograaf. In oktober 2017 ontving ze de prestigieuze Hasselblad Award voor haar oeuvre, ook wel de ‘Nobelprijs voor de fotografie’ genoemd. Museum de Pont organiseerde deze grote overzichtstentoonstelling van Dijkstra’s werk in samenwerking met het Louisiana Museum in Denemarken.
  10 maart t/m 22 juli 2018.
  N.B. Een goede voorbereiding op je bezoek is de modulde ‘Rineke Dijkstra’ uit onze ckv-methode stArt.
Rineke Dijkstra, strandportretten.jpg

Rineke Dijkstra, Strandportretten (1992).

 • Ted Noten, tas 'Lady-K' (2010).jpg

  Ted Noten, Tas ‘Lady-K’ (2010). Gouden pistool in acrylaat gegoten.

  Museum aan het Vrijthof, Maastricht: TED: Ted Noten. Een overzichtstentoonstelling die de veelzijdigheid en eigenzinnigheid van de kunstenaar laat zien, met tassen, sieraden, 3D-geprinte objecten, maar ook installaties, projecties en fotografie.
  1 maart t/m 19 augustus 2018.

Architectuur en design

 • Amsterdamse School Museum Het Schip: Gaudí in de Amsterdamse School. Een tentoonstelling over de Catalaanse architect Antoni Gaudí en hoe zijn werken de Amsterdamse Schoolarchitecten hebben beïnvloed.
  5 oktober 2018 t/m 28 maart 2019.
 • Jan Toroop, Affiche Delftsche Slaolie (1894).jpg

  Jan Toorop, Affiche Delftsche Slaolie (1894).

  Museum Prinsenhof Delft: Art Nouveau, Nieuwe Zakelijkheid in Delft. In deze tentoonstelling staat de Delftse kunstnijverheid uit de periode 1880-1940 centraal; ook wel de Tweede Gouden Eeuw genoemd. Terwijl wereldwijd het Franse art nouveau populair werd, kwamen in Delft art deco, De Stijl en de Nieuwe Zakelijkheid op. Zo ontwikkelde Delft, eigenlijk maar een kleine provinciestad, zich tot een wereldwijd centrum voor kunstnijverheid.
  30 maart t/m 26 augustus 2018.

 

Geschiedenis

 • FOAM, Amsterdam: Jacob Riis. The Other Half. De Deense immigrant Jacob Riis (1849-1914) legde rond de vorige eeuwwisseling vast hoe de arme helft van de bevolking leefde in New York. Zijn confronterende foto’s stelden misstanden aan de kaak, en dus wordt Riis ook wel gezien als grondlegger van de fotojournalistiek.
  16 februari t/m 18 april 2018.

  Jacob Riis.jpg

  Jacob Riis, Children in their ‘sleeping quarters’ (1890).

 • Joods Historisch Museum, Amsterdam: Maria Austria. Leven voor de fotografie. Voor het eerst is het hele oeuvre van de Amsterdams-joodse fotograaf Maria Austria (1915-1975) te zien in één tentoonstelling, over de oorlog en de wederopbouw.
  Van 26 januari t/m 2 september 2018.
 • Museum Huis Doorn, Doorn: Roemenië in de grote oorlog. Veelal wordt de Eerste Wereldoorlog verteld vanuit de kant van het westen. Maar hoe is het het oosten vergaan? In deze expositie ligt de nadruk op de lastige positie van Roemenië in WO I, dat aanvankelijk neutraal was maar na twee jaar toch gedwongen werd een kant te kiezen.
  16 februari t/m 29 april 2018.
 • Rijksmuseum Amsterdam: 80 jaar oorlog. Waarom was de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Lage Landen zo belangrijk voor de vorming van het huidige Nederland en België? Die vraagt wordt beantwoord op deze expositie.
  12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019.

  unnamed-3.jpg

  Adriaen Pietersz. van de Venne, De zielenvisserij (detail), 1614. Rijksmuseum, Amsterdam.

 

Een gedachte over “Wat te zien in 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s