LAMBO likes Lille

Parijs, Londen en Berlijn; welke school had (of heeft ze niet nog steeds) op het programma staan voor een schoolreisje? Tegenwoordig gaan veel scholen echter ook op zoek naar alternatieve bestemmingen binnen Europa, onder andere vanwege de recent toegenomen terreurdreiging in deze hoofdsteden. LAMBO denkt graag met u mee en introduceert Lille, de parel van Noord-Frankrijk, als alternatief.

Palais des Beaux-Arts

Lille_palais_des_beaux_arts_face_2

Het Palais des Beaux-Arts in Lille.

Niet op de laatste plaats omdat in Lille zich het grootste museum van Frankijk bevindt na het Louvre: het Palais des Beaux-Arts. Hier worden veel beroemde meesterwerken geherbergd die je ook in onze uitgaven terugvindt. In de vaste collectie op de eerste verdieping van het negentiende-eeuwse paleis bevinden zich indrukwekkende werken van Delacroix, De Goya, Rodin, Monet en Rubens. Maar wanneer je de trappen afdaalt naar de duistere krochten van het pand, langs de middeleeuwse, christelijke kunst, kom je terecht in een grote expositieruimte. Ten tijde van LAMBO’s bezoek was dat een overzichtstentoonstelling van de realist Jean-François Millet (1814-1875), waar onder andere Het angelus (ca. 1859) en Herderin met haar kudde (ca. 1863) te bewonderen waren. Vooral dat laatste werk is de moeite waard om extra goed te bekijken als je vraag 18 en 19 van het hoofdstuk Realisme in Kunstboek online gaat beantwoorden…

 


La Piscine in Roubaix

FullSizeRender 36

De centrale hal van La Piscine in Roubaix

Mocht je na het Museum voor Schone Kunsten nog geen genoeg hebben van impressionisten en realisten, dan is een bezoekje aan La Piscine ook zeker de moeite waard. Het museum ligt in Roubaix, een dorp zo’n twintig minuten rijden ten noordoosten van Lille. De prachtige collectie is echter niet de voornaamste reden waarom je La Piscine niet mag overslaan; dat is het gebouw zelf. De naam verraadt het al: het is een oud art-decozwembad uit begin vorige eeuw. In 2001 werd het zwembad volledig gerenoveerd en tot museum omgedoopt, waarbij alle onderdelen intact zijn gehouden. Zo kun je bij het betreden van de ruimte door de oude douches wandelen, of lunchen in het originele restaurant. Dat laatste kun je overigens beter in de oude binnenstad van Lille doen…

De oude binnenstad
Je hoeft in Lille namelijk heus niet de hele dag binnenskamers in musea door te brengen, want het is geen straf om door het idyllische oude centrum van Lille te struinen. Niet alleen vanwege de middeleeuwse, Vlaams aandoende architectuur, maar ook vanwege de culinaire versnaperingen waar de stad bekend om staat. Haal bijvoorbeeld een smakelijke wafel bij Maison Méert, of waan je een Français(e) ten tijde van de Franse revolutie met een taartje van Aux Merveilleux.

Wandel dan ook even de neogotische kathedraal van Lille binnen, zeker als het een zonnige dag is. In 1999 kreeg het gebouw namelijk een nieuwe gevel van marmer, die vanbinnen roze oplicht als de zon erop schijnt.

Kunst, culinair vertier en een prachtige kathedraal – en dat alles op slechts een paar uur rijden van Nederland! Lille is een uitstekende stad voor een scholenbezoek, of een lekker weekendje weg natuurlijk.

Lille krijgt van LAMBO dus zeker een like!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s