Museumweek 2018

We zitten midden in een bijzondere week: maandag 9 tot en met zondag 15 april vindt alweer de vierde editie van de Nationale Museumweek plaats. Het thema is wederom “Ons echte goud. Ontdek samen ons echte goud, dichterbij dan je denkt!” Tijdens de Museumweek kun je zien wat een fantastische stukken Nederlandse musea allemaal hebben, en wat voor leuke dingen je daar kunt doen. Dat dit effect heeft blijkt wel uit het feit dat hiervoor sinds 2015 een hele week wordt uitgetrokken, terwijl daarvoor een weekend wel genoeg leek. Maar een selectie maken die bij jou past uit de vele activiteiten, kan nog wel eens lastig zijn. Daarom zet LAMBO wat opties aan optredens, rondleidingen en creatieve activiteiten op een rijtje.

Rondleidingen

Rondleiding Teylers

De conservator vertelt in Teylers Museum.

De makkelijkste manier om een museum en zijn collectie beter te leren kennen is natuurlijk met een rondleiding. Veel musea bieden gratis rondleidingen aan, en vaak kun je gewoon aansluiten als er nog een plekje beschikbaar is. Bij sommige musea kun je ook een blik achter de schermen krijgen door een rondleiding te volgen van een conservator (Teylers Museum, Haarlem) of curator (Museum de Domijnen, Sittard), of door een restaurateur aan het werk te zien (Belasting & Douane Museum, Rotterdam).

Buitenlucht
De voorspellingen voor komende week zijn niet heel stralend, maar toch liever lekker in de openlucht dan in een museum? Ook daar zijn voldoende opties voor. Het Openluchtmuseum in Ootmarsum biedt allerlei extra demonstraties aan van verschillende ambachten. Van een bezoekje aan een museum in Leeuwarden kun je een heel dagje uit maken: er zijn maar liefst zeven musea te bewonderen. Om van de ene naar de andere locatie te komen kun je kiezen voor een ritje met een oldtimer. Bij het buitenmuseum Zuiderzeemuseum (Enkhuizen) ga je op ontdekkingstocht wat we kunnen eten uit de zee en van het land, en hoe dit vroeger zat.

Doen
De collectie bekijken kan natuurlijk altijd, maar in de Museumweek is er ook van alles in musea te ondernemen. Zelf je creatieve kanten ontdekken? Het Museum Hilversum biedt een workshop Chinees schilderen aan (14 april), en in het Teylers Museum (Haarlem) kun je je bekwamen in het etsen (10 t/m 13 april). (Voor de niet-doeners is er dit weekend in De Fraeylemaborg in Slochteren ook een demonstratie etsen te bezoeken.)

VR-bril

Zelfgemaakte VR-brillen in Museum TwentseWelle.

Liever een wat modernere kunstvorm uitproberen? Volg dan vanmiddag al (!) de workshop vloggen in het Beeld en Geluid (Hilversum) of maak je eigen VR-bril in Museum TwentseWelle (Enschede).

Voel je meer voor een mentale uitdaging? Geef je dan op voor de pubquiz over de Amsterdamse School in Museum Het Schip (Amsterdam, 14 april) of ga naar de Gouden Pubquiz van Veluws Museum Hagedoorns Plaatse (Epe, 11 april).

Of hoeft al die poespas voor jou niet zo, en heb je liever wat qualitytime met een kunstwerk? Ga dan voor de blinddate van het Kröller-Müller Museum (Otterlo): via verschillende opdrachten leer je een kunstwerk eerst kennen en dan pas ga je het echt bekijken (loopt ook nog na de Museumweek).

Blinddate met een kunstwerk

Blinddate met een kunstwerk in het Kröller-Müller Museum.

Optredens
In musea zien we misschien vooral statische, beeldende kunst, maar dat betekent niet dat er deze week niets te beleven is op het gebied van muziek en dans.

De Museumweek zelf organiseert een “muzikaal avontuur”. In Museum TwentseWelle (Enschede, 14 april) en Het Scheepvaartmuseum (Amsterdam, 15 april) kun je luisteren naar een optreden van rapper Sevn Alias en saxofonist Benjamin Herman. Na hun gig kun je het museum in, kunst maken en dansen op de beats van dj Zwarte Koffie. Geen tijd om naar Enschede of Amsterdam af te reizen? Geen probleem, want Sublime FM zendt de optredens ook uit.

Museum De Pont (Tilburg) heeft muziek en dans gecombineerd met museumstukken. Dansstudenten hebben een choreografie gemaakt bij een werk van Richard Serra en een koor treedt op in de zaal van Rineke Dijkstra met muziek die past bij haar werk (beide 15 april).

Daarnaast is er vrijdag 13 april een hele rits activiteiten te beleven in Maastricht: daar valt de jaarlijkse Museumnacht in de Museumweek. Zo kun je daar gaan clubben in Boekhandel Dominicanen of een ligconcert van Rutger Muller in Museum Sjoen Limburg volgen.

Overige activiteiten zijn te vinden op https://www.nationalemuseumweek.nl/activiteiten/. We zijn benieuwd waar jij naartoe gaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s