Radiant: Een solotentoonstelling van Nicky Assmann in TENT

Door Annelot Sombogaard

“Op Radiant, zoals de tentoonstelling heet, vormt Solace met zijn regenboogkleurige zeepgordijn en zijn projecties die het lege ‘niets’ tot een grandioos ‘iets’ maken, nog steeds het hoogtepunt.” (Lucette ter Borg in NRC Handelsblad, 3 november 2015)

Assmann-Radiant

Nicky Assmann: Radiant (2015)

Over Nicky Assmann
Beeldend kunstenaar Nicky Assmann werd in 1980 geboren te Rotterdam. Ze heeft een Bachelor of Arts in Media en Cultuur en een Master in Art Science, en met name die laatste opleiding speelt een belangrijke rol in haar werk. Assmann onderzoekt namelijk hoe het lichaam zich tot objecten en ruimtes verhoudt. Ze laat zich inspireren door wetenschappelijk onderzoek en natuurlijke fenomenen, en experimenteert met de eigenschappen, het gedrag en de esthetica van solide en vloeibare materialen. Ze maakt gebruik van licht, mechanica en abstracte geometrie om optische verschijnselen te creëren waarmee ze het mentale en fysieke waarnemingsproces onderzoekt.

Momenteel is Assmann te zien met de tentoonstelling Radiant in TENT, gevestigd in het Witte de With Centrum voor hedendaagse kunst. Twee installaties uit deze tentoonstelling worden in deze blog uitgelicht: Radiant en Solace.

Assmann-Radiant detail

Nicky Assmann: Radiant (2015)

Radiant
De ruimtes waar Assmanns werk te zien is bevinden zich op de begane grond, en één daarvan heeft grote raampartijen met uitzicht op de levendige Witte de Withstraat. In deze ruimte is de hoofdinstallatie Radiant te zien. Radiant bestaat uit een aantal langzaam draaiende transparante platen in heldere kleuren die optische patronen en kleureffecten teweegbrengen. De straat en de mensen die zich in de ruimte bevinden gaan een interactie aan met de installatie. De plek waar je je ten opzicht van de installatie bevindt levert steeds een ander beeld op. Het werk doet denken aan installaties van twintigste-eeuwse kunstenaars als Calder en Bridget Riley, kunstenaars die met hun abstract-geometrisch werk een universalistische vormentaal ontwikkelden in een poging de kunst de transformeren en opnieuw te definiëren. Assmann geeft hier een eigentijdse invulling aan door van haar installatie een interactief en dynamisch object te maken.

Assmann-Solace2

Nicky Assmann: Solace (2011)

Solace
In een andere ruimte bevindt zich Solace, het afstudeerwerk van Assmann. Met deze installatie zette ze zichzelf meteen op de kaart. Bij Solace onderga je pas echt goed de wetenschappelijke en de filmische kracht van Assmanns werk. De installatie bevindt zich in een afgesloten verduisterde ruimte. Je ogen moeten even wennen aan het donker, maar dan doemt een enorme dubbele wand van zeep op. Door de belichting ontstaat er een prachtig kleurenspel in de hele ruimte. De wanden gaan onafhankelijk van elkaar naar beneden om een nieuwe zeepwand te vormen, en af en toe klapt er een ‘bel’ en begint de cyclus opnieuw vanuit het zwarte niets.

Assmann-Solace

Nicky Assmann: Solace (2011)

Zodra de wanden worden opgetrokken verschijnt je spiegelbeeld en word je opgenomen in de choreografie. Verlaat vooral niet te snel de ruimte, Solace heeft nog een verrassend en sprookjesachtig intermezzo dat zeker de moeite van het wachten waard is.

 


De tentoonstelling
Radiant is nog te bezichtigen tot en met 10 januari 2016. Locatie: TENT, Witte de Withstraat 50 te Rotterdam.

Bronnen: http://www.tentrotterdam.nl, http://www.nickyassmann.net

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s