Classic!

Door Floris Kortie

Als de Betuwelijn niet vernoemd was geweest naar datgene wat hij vernielde, zou de aanleg een stuk minder weerstand opgeroepen hebben. Zo is ook de naam ‘klassieke muziek’ wat ongelukkig gekozen: het geeft vooral aan dat deze muziek niet van nu is. De betekenisverwante termen ‘ernstige’ of ‘serieuze muziek’ zijn vermoedelijk ook niet door een marketingstrateeg verzonnen. Het Engelse classic klinkt al vele malen beter, maar dat komt waarschijnlijk omdat alles in het Engels jonger en meer ‘van nu’ oogt.

Ook de verpakking van die westerse kunstmuziek (om er nog maar een weinig hip synoniem in te gooien) laat te wensen over. De klassieken klinken in deftige concertzalen en de liefhebbers tooien zich met stropdas, parelketting en rollator. ‘We zitten in het bejaardenentertainment,’ constateerde de marketingmanager van een groot orkest laatst. Hashtag-grapje-geen-grapje.

Dat die klassieke muziek anno 2017 toch springlevend is op tv, radio, Spotify en YouTube is dan ook geen verdienste van de klassieke-muziekwereld zelf, maar te danken aan de niet aflatende inspanningen van anderen. Hiphoppers, gabbers, zwakbegaafden en voetbalhooligans – als een kring zijn zij om ons cultureel erfgoed heen gaan staan en gezamenlijk hebben ze de klassieke muziek, de panda van de westerse cultuur, voor uitsterven behoed. Het resultaat: tegenwoordig komt elke jongere weer met klassieke muziek in aanraking. De vier beste voorbeelden op een rijtje.

Voetbal

Supporters zijn aanpakkers. Eerst werd de Canon in D, de bruiloft-hit van Pachelbel, al geadopteerd in het veelgehoorde Het is stil aan de overkant: de melodie is van The Pet Shop Boys, maar de gouden akkoordenreeks van Pachelbel. Daarna werd een andere grote barokcomponist in het zonnetje gezet: Händel mocht postuum de tune voor de Champions League leveren:

Ajaxfans doen er trouwens nog een schepje bovenop: zij ontfermen zich bij Europees voetbal liefdevol over Verdi.

Zanger Rinus

Meer steun uit onverwachte hoek: Zanger Rinus. Verstandelijk beperkt maar wel goed bij stem. Zijn laatste hit is een hommage aan de opera Carmen van Bizet. Met aangepast libretto.

Hiphop

Ere wie ere toekomt, de grootste bijdrage is geleverd door de hiphop. Xzibit, The Streets en Coolio hielpen respectievelijk Fauré, Dvořák en – wederom – Pachelbel de 21ste eeuw in. Speciale vermelding voor Nas: die onttrok zowel Für Elise als de Carmina Burana aan de vergetelheid. Maar de juryprijs is voor de Cunninlynguists, niet alleen voor hun briljante naam maar vooral vanwege het geweldig opzwepende gebruik van het vioolconcert van Tsjaikovski:

Gabber

Tot slot mag een dankwoord aan de gabberscene in dit overzicht niet ontbreken, want net als elke andere tiener probeerde ook ik me in de jaren negentig te bekwamen in de edele kunst van het hakken. Mijn favoriete track bleek achteraf ook mijn kennismaking met de klassieke muziek: de ijzersterke melodie uit Good to go komt niet van Flamman & Abraxas maar is dankbaar geleend van Gioachino Rossini (vanaf 2’00). Hardcore will never die was het motto. Well, classics neither…


B82 Auteursfoto FlorisFloris Kortie is presentator van muziekprogramma’s bij de NTR. Elke zondag is hij te zien als sidekick van Paul Witteman in Podium Witteman (18:05, NPO 2). Eerder was Kortie betrokken bij Wonderfeel, een meerdaagsfestival met klassieke muziek in de natuur, en Entrée, de jongerenvereniging van het Concertgebouw. Hij is ervan overtuigd dat er nog veel meer mensen voor klassieke muziek te winnen zijn dus gaat hij graag de boer op om zieltjes te winnen.

3 gedachtes over “Classic!

 1. Hee Rosanne,

  Het nieuwe blog opent veelbelovend, maar toen ik wilde lezen, gaf de server als bericht ‘not found’.

  Met vriendelijke groet,

  Bert Boermans directeur

  Uitgeverij Lambo bv Hillegomstraat 12-14 1058 LS Amsterdam M 06-51 52 98 85

  >

  Like

  • Inmiddels doet de site het weer prima Bert, dus ik zou voor willen stellen dat je het blog van Floris nog een keertje in z’n geheel overleest… 😏 Zéér de moeite waard!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s